Pyłek kwiatowy Drukuj
Wpisał Daniel Mikrut   
PYŁEK KWIATOWY ( OBNÓŻA )

To męskie komórki rozrodcze produkowane przez kwiaty. Ziarna pyłku są różnego rodzaju, wielkości i wagi. Różnią się także barwą (od jasnożółtej do czarnej) w zależności od tego z jakiej rośliny zostały zebrane.
Posiada ogromne walory odżywcze stanowiące źródło łatwo przyswajalnych białek, węglowodanów, tłuszczów, soli mineralnych i witamin. Jest bogaty w karoten, zawiera znaczną ilość witamin z grupy B, także E, PP, C i kwas foliowy.
Pyłek ma działanie antybakteryjne i regenerujące szczególnie w stanach rekonwalescencji i niedożywienia. Jest środkiem wzmacniającym w stanach wyczerpania i zmęczenia psycho-fizyczenego oraz poprawiającym intelekt. Ma działanie uodporniające gdyż wpływa korzystnie na układ immunologiczny powodując wzrost odporności organizmu i detoksykujące (działa osłaniająco i odtruwająco na komórkę wątrobową), a ze względu na wysoką ilość aminokwasów, pobudzanie apetytu i normalizację procesów trawienia ma świetne działanie odżywcze.
Dawkowanie:
Zaleca się co najmniej miesięczną kurację.
Dawka dla dorosłych to łyżka pyłku ( ok. 20g) dziennie.
Pyłek jest dobrze przyswajalny po rozpuszczeniu w letniej osłodzonej miodem wodzie.
Pyłku nie należy stosować w przypadku stwierdzenia uczulenia na niego oraz  ostrożnie u osób chorujących na schorzenia alergiczne, lub wykazujących nadwrażliwość na inne produkty pszczele.